Wiki

# Giải vở bài tập Toán lớp 5 tập 2 trang 62, 63: Luyện tập Vận tốc

In this article, we will provide detailed solutions, including answers and step-by-step instructions, for solving the math exercises in Class 5 Part 2, pages 62 and 63, which focus on speed. Whether you need to review the concepts covered in the exercise or you simply want to improve your math skills, we’ve got you covered. Let’s dive into the detailed solutions together.

## Solving Exercise 1 on Page 62, Class 5 Part 2 Math Workbook

Problem: An car travels at a speed of 21.6 km/h. Calculate the car’s speed in the following units:
a. m/minute
b. m/second.

Solution:
a) To calculate the speed, we need to convert the distance and time units.

• Conversion: 21.6 km = 21600 m; 1 hour = 60 minutes.
• Speed is calculated by dividing the distance by the time.

b) To calculate the speed, we need to convert the distance and time units.

• Conversion: 21.6 km = 21600 m; 1 hour = 3600 seconds.
• Speed is calculated by dividing the distance by the time.

a. The car’s speed in m/minute is:
21600/60 = 360 (m/minute).

b. The car’s speed in m/second is:
21600/3600 = 6 (m/second).

## Solving Exercise 2, Class 5 Part 2 Math Workbook, Page 62

Problem: Fill in the blanks (following the given pattern).

Solution:

• To find the speed, we need to convert the time units into decimal numbers with hours as the unit.
• Speed is calculated by dividing the distance by the time.

The speed in the first blank is:
63/1.5 = 42 km/h.

3 hours 30 minutes is equal to 3.5 hours.

The speed in the second blank is:
14.7/3.5 = 4.2 km/h.

1 hour 15 minutes is equal to 1.25 hours.

The speed in the third blank is:
1025/1.25 = 820 km/h.

3 hours 15 minutes is equal to 3.25 hours.

The speed in the fourth blank is:
79.95/3.25 = 24.6 km/h.

## Solving Exercise 3, Class 5 Math Workbook, Page 62, Part 2

Problem: In a running competition, an athlete runs 1500m in 4 minutes. Calculate the athlete’s running speed in m/second.

Solution:

• To calculate the running speed, we need to convert the time units into seconds, keeping in mind that 1 minute is equal to 60 seconds.
• Running speed is calculated by dividing the distance by the time.

4 minutes is equal to 240 seconds.

The athlete’s running speed is:
1500/240 = 6.25 (m/second).

## Solving Exercise 4, Page 63, Class 5 Math Workbook, Part 2

Problem: Two cities, A and B, are 160km apart. A car travels from A at 6:30 am and arrives at B at 11:15 am. The car stops for 45 minutes along the way. Calculate the car’s speed, considering the time spent on the break.

Solution:

• To find the time taken by the car from A to B, including the break time, we subtract the departure time from the arrival time.
• To find the time taken by the car from A to B, excluding the break time, we subtract the total break time from the total travel time.
• To find the car’s speed, we divide the distance by the time.

The time taken by the car from A to B, including the break time, is:
11:15 am – 6:30 am = 4 hours 45 minutes.

The actual travel time from A to B is:
4 hours 45 minutes – 45 minutes = 4 hours.

The car’s speed is:
160/4 = 40 (km/h).

## Click here to visit Kienthucykhoa.com for more educational resources and to download the Math Class 5 Part 2 Exercise Solutions on Pages 62, 63: Practicing Speed in Word and PDF formats, absolutely free of charge. ### Kiến Thức Y Khoa

Xin chào các bạn, tôi là người sở hữu website Kiến Thức Y Khoa. Tôi sử dụng content AI và đã chỉnh sửa đề phù hợp với người đọc nhằm cung cấp thông tin lên website https://kienthucykhoa.edu.vn/.

Check Also
Close